Video als leermiddel

Video is een krachtig leermiddel om medewerkers te prikkelen om informatie tot zich te nemen. Je ziet daarom steeds vaker dat video onderdeel maakt van een leeroplossing. Ook bij ons! 

Informatie in een video beklijft beter dankzij beeld, context en verhaal. Maar vergeet niet dat je ook humor, emotie of een andere sfeer kan toevoegen. Ontdek de voordelen die video biedt:

  • Prikkel de kijker en zorg voor afwisseling
  • Creëer een herkenbare situatie
  • Maak tijd- en plaatsonafhankelijk leren mogelijk
  • Visualiseer en geef context aan een abstract onderwerp

Waarom en wanneer video inzetten

Wanneer je bij ons komt met een vraag over een bepaald zorgthema, dan bekijken we op basis van de vraag welke leerinterventies het beste passen bij het vraagstuk, de context en de inhoud.

Video zetten we vaak in wanneer:

  • Je iets niet kunt uitleggen zonder beeld
  • Je heel veel tekst nodig hebt om het uit te leggen
  • Emotie een rol speelt en dit niet in woorden is uit te drukken
  • Er veel dingen tegelijkertijd gebeuren die je niet in tekst kunt uitleggen, zoals interactie
  • Je fysieke handelingen moet uitleggen

Video als leermiddel

Leren ondersteunen met video

Wanneer je iemand een video laat bekijken dan is de kans heel groot dat het beter wordt onthouden of wordt begrepen dan met een lang stuk tekst.

Met beelden leg je in een kortere tijd veel meer uit dan met tekst. Met beelden boeien we de medewerkers en visualiseren we een abstract onderwerp en plaatsen dit in de juiste context.

 


“1 beeld zegt meer
dan 1.000 woorden

Video en leren op de werkplek

In alles wat wij doen is de werkplek het vertrekpunt van leren. Video is daarom ook heel geschikt als performance support. Maar we zijn ons ook bewust dat niet alles direct op de werkplek geleerd wordt.

In dat geval halen we de werkplek van de medewerker naar de video om herkenning te creëren, zodat de nieuwe kennis eenvoudiger wordt toegepast in de dagelijkse praktijk.

Regelmatig filmen we vanuit het perspectief van zorgmedewerkers op een herkende plek, zodat zij de situatie zo goed mogelijk inbeelden. Van verschillende werkplekken in een verpleegtehuis tot aan het verlenen van zorg aan huis.

Interactieve video als leeroplossing in de zorg

Laat je inspireren

Introductievideo

Zoals de naam aangeeft introduceert deze video iets. Denk aan een video waar nieuwe zorgmedewerkers worden verwelkomd door de directie en collega’s, een video waar de verschillende afdelingen van een organisatie worden toegelicht of een video voor het introduceren van een (zorg)systeem. Ook kan een introductievideo een uitleg geven over een bepaald leertraject, zodat zorgmedewerkers weten wat de verwachtingen zijn.

Videocasus

In een videocasus wordt een bepaalde situatie geschetst, bijvoorbeeld een cliënt met dementie. Aan een videocasus kan een opdracht, werkboek of e-learning gekoppeld zijn met allerlei vragen en opdrachten. Zo gaan zorgmedewerkers actief aan de slag met de casus en de theorie daarachter. Ook kan een videocasus uitstekend gebruikt worden voor het tot de verbeelding spreken van een protocol.

Interactieve video

Het is ook mogelijk een interactieve video te gebruiken in een leeroplossing. Dit kan op verschillende manieren. Er wordt een situatie geschetst die wordt afgewisseld met vragen die direct in de video beantwoord kunnen worden en waar de kijker direct feedback op krijgt.

Bekijk bijvoorbeeld de video over acute situaties. Hier wil de organisatie zorgmedewerkers leren om te handelen volgens de ABCDE-methode. Er wordt een stukje video getoond, zorgmedewerkers krijgen een vraag te zien en de video vervolg op basis van het gegeven antwoord. Zo kan een situatie naar wens verlopen en de video speelt verder. Maar bij een foutieve keuze wordt de video onderbroken en ontvangen zorgmedewerkers aanvullende informatie.

Instructievideo

In een instructievideo wordt een specifieke handeling van begin tot eind uitgevoerd. Een voorbeeld hiervan is de video van maximaal 6 minuten van een verpleegtechnische handeling uit het project met Buurtzorg.

Deze video’s kunnen zorgmedewerkers gebruiken wanneer zij kort van tevoren nog even willen zien hoe een bepaalde handeling moet worden uitgevoerd.

Educlips

In maximaal 3 minuten wordt een afgebakend onderwerp uitgelegd.  Bekijk eens het voorbeeld van onze educlip uit het project ‘FLITS’. Hier wordt uitleg gegeven over de kern van de Wet zorg en dwang.

Kenmerkend voor een educlip is de combinatie en afwisseling van een presentator in beeld, illustraties en animaties om het verhaal te versterken en te verduidelijken en eventueel ondersteunende beelden uit de praktijk.

Animatievideo

In onze leeroplossingen maken we ook gebruik van animatievideo’s. Animatievideo’s zijn minder realistisch, maar daardoor zeer geschikt om situaties te schetsen die je niet kunt filmen. Medewerkers kunnen dit vertalen naar hun eigen praktijk. Ook kun je met animaties abstracte onderwerpen of modellen tot de verbeelding brengen.

Heb je een vraagstuk waar video een mogelijke oplossing is?

Onze collega Mieke laat je graag zien wat mogelijk is




Neem contact op met Mieke