Microlearning: kort en bondig leren

Met microlearning leer je in een mum van tijd heel gericht over een specifiek onderwerp. Wanneer je na een tijd terugblikt, vormen diverse kleine stapjes uiteindelijk een berg aan kennis.

Bij Educared ontwikkelen wij graag microlearnings binnen een (blended) leeroplossing; een mooie manier om leren op de werkplek te stimuleren en te faciliteren.

De uitgangspunten op een rij:

  • Maximale duur van 5 minuten
  • Focus op één leerdoel
  • Handig voor op de werkplek

Binnen 5 minuten up-to-date

Een microlearning heeft meestal een maximale doorlooptijd van 5 minuten, dat betekent dat een zorgmedewerker een microlearning binnen 5 minuten tot zich kan nemen. Want iedereen heeft wel 5 minuten de tijd gedurende een werkdag om ‘even iets te leren’.

Om effectief te leren moet de leerinterventie op de werkplek te gebruiken zijn, zodat nieuwe kennis of vaardigheden direct worden toegepast.

Een microlearning kan een opzichzelfstaande leeroplossing zijn, maar is ook vaak onderdeel van verschillende leervormen. Ook kan microlearning een vorm zijn van performance support. Neem bijvoorbeeld de video’s over verpleegtechnische handelingen die we ontwikkelden voor medewerkers van Buurtzorg. Een mooie vorm van microlearning in het jasje van een video.

 

Microlearning in de zorg

Microlearning in de zorg

Leren zonder dat je er heel bewust van bent

In een microlearning is het belangrijk dat de vraag kort en bondig wordt beantwoord zonder te veel overbodige informatie eromheen. Daarnaast is een microlearning niet verbonden aan een vervolg; de inhoud staat altijd op zichzelf.

Het mooie aan een microlearning is dat de medewerker vaak niet eens door heeft dat hij leert. Iemand heeft een vraag, zoekt en vindt eenvoudig het antwoord en kan het direct toepassen.

Microlearning op de werkplek

Zeker in de zorg moeten microlearnings direct op de werkplek te gebruiken zijn. In het ontwerp is het belangrijk om na te denken waar de zorgmedewerker op dat moment is en hoe werkzaamheden worden uitgevoerd.

Meestal beschikt een zorgmedewerker in de VVT over een mobiel apparaat waarmee hij/zij ook toegang heeft tot het leerplatform waar vakkennis te raadplegen is. Uiteraard moet het leerplatform wel zodanig ingericht zijn dat medewerkers snel kennis kunnen ‘zoeken en vinden’. Tegenwoordig zijn er ook slimme leerapps die content snel en eenvoudig beschikbaar maken.

Microlearning in de zorg

Voorbeeld microlearning in de zorg

Voorbeeld leren met microlearning

Ook kan microlearning een mooie aanvulling zijn op performance support. Neem het voorbeeld van tanteLouise waar kennis over voedselveilig werken op elk moment te raadplegen is gedurende de dagelijkse werkzaamheden.

Voor de medewerkers kleinschalige zorg ontwikkelden we diverse stickers in de keuken, waaronder een sticker op de koelkast met de belangrijkste informatie over het bewaren van voedsel. Op deze sticker is ook een QR-code gezet waar de medewerker een korte video kan bekijken met verdiepende informatie (=microlearning).

Snel en eenvoudig kennis opdoen én toepassen op de werkplek.

Verschil tussen microlearning en e-learning

Microlearning en e-learning zijn verschillende leerinterventies die we graag inzetten. Een microlearning kan ook onderdeel zijn van een e-learning. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen? Het belangrijkste verschil is de duur en het moment waarop de leerinterventie wordt gevolgd. Een e-learning duurt langer, vindt plaats naast het werk en is omvangrijker qua inhoud.

 

Lees meer over e-learning

 

Wil je ook bestaande leeroplossingen meer opknippen in microlearnings?

Mieke denkt graag met je mee




Neem contact op met Mieke