Werkplekleren met een leerplatform? Ja en nee. Hoewel een leerplatform een formeel leermiddel is, kan een leerplatform wel uitstekend ondersteunend zijn op de dagelijkse werkplek van medewerkers. Je moet het alleen wel goed inrichten en inzetten.
Leren op de werkplek. Dat is Buddie
Geen tijd om alles door te nemen? Gebruik de zoekfunctie “Snel iets weten” in Buddie. Medewerkers vinden direct korte, duidelijke uitleg — precies op het moment dat ze het nodig hebben.
Of het nu gaat om een microlearning of performance support: Buddie biedt hapklare informatie die je meteen kunt toepassen. Ook losse onderdelen uit een leertraject zijn makkelijk terug te vinden, zonder dat je het hele traject hoeft te volgen.
Wat als je iets kan navragen bij een collega die veel weet over een specifiek (zorg)thema? Juist die gesprekken leveren zoveel op. Er zit veel kennis in iedere organisatie, maar hoe breng je die kennis samen?
Met het collegiaal-netwerk van Buddie zie je binnen enkele seconden welke collega het beste benaderd kan worden voor welk kennisgebied, denk aan dementie of palliatieve zorg.
Als organisatie kan je zelf de regie pakken door te bepalen welke medewerker als kennisexpert wordt ingezet. Maar je kan het ook loslaten, zodat medewerkers zelf bepalen of ze kennisexpert zijn op één of meerdere kennisgebieden.
Buddie stimuleert medewerkers om elkaars kennis, kunde en ervaringen te delen in communities, zodat iedereen van elkaars expertise profiteert om zo nog betere zorg te verlenen.
Communities zijn vaak gericht op specifieke thema’s, denk aan palliatieve zorg of dementie. Door met elkaar actuele video’s, artikelen, ervaringen of zelfs dilemma’s en praktijkvraagstukken te delen, word je steeds meer een lerende organisatie.
De community is op allerlei manieren in te richten: door medewerkers zelf en door de organisatie. Verhoog het leerrendement door een community te openen vlak voor of na een bijeenkomst of na afloop van een digitaal leertraject. Zo blijft het geleerde top of mind.
Leervragen ontstaan op de dagelijkse werkplek. Krijg als afdeling Leren & Ontwikkelen inzicht in welke thema’s medewerkers interesse hebben of mee worstelen.
De communities zijn een bron van informatie waarmee je je voordeel kan doen als afdeling. Door mee te kijken zie je goed welke vragen of uitdagingen er spelen, waar je vervolgens je leeraanbod op kan aanpassen. Ook zie je welke medewerkers verdiepende kennis hebben over onderwerpen; maak van die kennis en kunde gebruik in leertrajecten.
Buddie ondersteunt werkplekleren én werkplekondersteuning op meerdere manieren. Via de slimme zoekfunctie vind je snel en eenvoudig de juiste content, ook direct op de werkplek. Denk aan microlearnings, instructievideo’s, kennisclips, e-learnings, documenten of podcasts – alles beschikbaar op het moment dat jij het nodig hebt. Je kunt filteren op ‘Snel iets weten’ om alleen content te tonen die minder dan vijf minuten duurt.
Daarnaast kun je werken met thema’s en kun je koppelen met Vilans om protocollen zoals de KICK-protocollen snel te raadplegen. Buddie maakt sociaal leren mogelijk via communities, waarin collega’s elkaar opzoeken, kennis delen en van elkaar leren. Het ingebouwde expertnetwerk helpt om kennis en kunde binnen de organisatie zichtbaar te maken.
Ook kun je informele leeractiviteiten registreren, zodat zichtbaar wordt wat er op de werkvloer geleerd wordt.
De kennis van alle gekwalificeerde zorgmedewerkers heeft een prominente plek binnen Buddie. Op deze manier wordt kennisdeling binnen een zorgorganisatie laagdrempelig gefaciliteerd.
In het profiel geeft de medewerker aan op welk thema zijn of haar kwaliteiten liggen, zodat collega’s contact kunnen opnemen. Denk aan thema’s als palliatieve zorg of dementie. Het toewijzen van ‘specialisten’ kan ook vanuit de zorgorganisatie zelf geregisseerd worden.
Zo is het mogelijk om als organisatie het netwerk van aandachtsvelders een plek te geven op het platform. Per kennisgebied bepaal je als organisatie of de medewerker zichzelf kan aanwijzen als expert of dat je dit als organisatie zelf toewijst aan medewerkers.
Om de kennisdeling nog meer te faciliteren en te integreren in Buddie is het mogelijk om met community’s en groepen te gaan werken. Hier is het mogelijk om vragen te stellen, discussies te voeren en zaken bij elkaar onder de aandacht te brengen. Slim om o.a. in te zetten als verlengstuk van leertrajecten en bijeenkomsten.
Tot slot, bieden we zelfs nog een functionaliteit aan (indien gewenst) waarmee gebruikers zelf content kunnen plaatsen in het leerplatform. Hierdoor wordt beschikbare kennis en kunde van medewerkers en teams nog zichtbaarder en toegankelijker voor iedereen.